Hundrasen engelsk setter är en fågelhund. Namnet visar att rasens ursprung är engelskt och själva rasen som sådan går att härleda till att ha funnits från åtminstone 1800-talet. Då kallades rasen old English setter. Rasen är av mellanstorlek med fin och smäcker kroppsbyggnad som visar att den kan vara snabb i sina rörelser.

Man säger att den engelska settern har ett fint och mjukt temperament vilket gör den lämplig som sällskapshund. Den är väldigt läraktig och duktig om man tränar upp den till jakthund, främst till fågelhund. Stående fågelhund är begreppet som används. Det innebär att hunden tränas i att spåra och hitta hönsfåglar. Ett vanligt exempel på jaktobjekt är rapphönan. Hunden tränas i att, när den funnit fågeln, stanna, stå stilla och markera var fågeln finns. Efter att jägaren skjutit, ska hunden leta reda på bytet och lämna det till jägaren. Fågelhundar behöver vengelsk setterara tålmodiga och klara av att vänta tills man hittat ett byte. För att få fram riktigt bra jakthundar krävs en noggrann kurs i dressyr från grunden.

Svenska setterklubben arbetar med bland annat engelsk setter

Svenska Setterklubben är en förening som funnits i över 100 år och som brinner för arbetet kring just setterhundar. Man strävar efter att i avel bevara hundens ursprungliga mått och kvaliteter. Tyvärr har det i vissa länder nästan blivit två olika grenar inom rasen, speciellt i England. En gren för jakthundar och en för utställningshundar. I England syns skillnaden på att storlek och fysiska detaljer framhävs hos utställningshundarna.

Den engelska settern har relativt lång päls men är ändå lättskött. Hunden tycker om att röra på sig och har man en engelsk setter bör man se till att den får rejält med motion varje dag.

Söker man en härlig familjemedlem som är social, tycker om att vara ute i skog och mark och aktiverar hela familjen kanske den engelska settern är rasen något att överväga. I Sverige registreras ca 200 valpar per år.