Hästsport med islandshäst

Hästsport utövas över hela världen. De vanligaste formerna är ridsport, så som banhoppning och dressyr, men även travsport, galoppsport och hästpolo. När det gäller islandshästar används de mest till fritidsridning, turridning men växer sig också starkare inom hästsporten och tävlingar. Förutom de traditionella tävlingsgrenarna inom hästsporten finns även lopp med islandshästar som utformats från den traditionella isländska ridkonsten, vilket är anpassat till islandshästens säregenhet. Exempel på dessa olika grenar med islandshästar är Ovalbanan, 4-& 5- gång och Tölt. 7

En aktiv hästsport

Den äldsta tävlingsformen med Islandshästar, som fortfarande utövas, är när hästarna tävlar i snabb passgång, så kallat ”flygande pass” eller Passraka. Islandshästarna rids över en 100-250 meter rak bana och hastigheten är runt cirka 10m/s. Pass är en gångart som endast islandshästarna bemästrar och kräver starka, vältränade hästar med stark framåtdrift. För att kvalificeras måste hästen ligga i pass hela angivna sträckan, förutom de första 50 meterna där valfri gångart gäller för samtliga ryttare, och hästen med den snabbaste tiden vinner. Ovalbanegrenarna sker däremot, precis som namnet avslöjar, på en 250 meter lång oval bana med rundade hörn. Här är det istället en lätt och harmonisk ridning som premieras med takt rena gångarter. När islandshästen tävlar i så kallade 4- och 5- gåhästsportng ska antingen 4 eller 5 gångarter påvisas, det vill säga att tölt, trav, skritt och galopp samt flygande pass (vid 5- gång) ska genomföras.

På tävlingsbanan rids flera ekipage på banan samtidigt med varsin färgbindel som sitter antingen runt stöveln, armen eller hjälmen. Domarna bör vara mellan 3 till 5 stycken och bedömer på en poängskala från noll till tio. Det är alltid samma grundkriterier som bedöms, oavsett vilken gångart som gäller: takt, tempo, aktion och form. Hästsporten tenderar till att växa och inom branschen idag kretsar mest pengar kring trav och spel. Det beräknas att närmre hälften av hästverksamhetens totala omsättning idag kommer från spel. Även om det finns många olika grenar inom hästsporten kan man räkna med att tävling med islandshästar kommer att bli ännu mer populärt, då Sverige idag har bland de bästa hästarna i världen.