En islandshäst är en hästras som kommer i många olika färger. Hästen har oftast en riklig man och svans och har lätt att växa ut en tjock vinterpäls. Islandshästen är en hästras som har tagits fram på Island sedan år 930. Under cirka sjuttio år fram tills år 930 hade hästar importerats till Island för att vara rid- eller arbetshästar. Dessa hästar har sedan dess blivit en egen och helt unik hästras. Hästarna slutade importeras då det förbjuds helt att importera hästar till Island. På grund av detta har Islandshästen blivit världens mest renrasiga häst. För att hålla rasen som den är har det också blivit olagligt att importera Islandshästar som tidigare exporterats från Islanislandshästd. Har en islandshäst en gång lämnat landet får den inte komma in igen.

Många tror ofta att ju mindre en häst (eller ponny) är desto lugnare och mer anpassad för barn till temperamentet. Det stämmer inte: alla hästraser är varierade till temperamentet, särskilt islandshästen. Även om hästen är relativt liten till storleken med en mankhöjd som i genomsnitt ligger på 136 cm, är det en stark häst som lätt hanterar vuxna män. Eftersom hästen är så varierad i temperamentet och i stort sätt klarar av att ridas av folk i alla storlekar så passar rasen alla från unga pojkar till en äldre dam. Där finns även att läsa om hur en pensionär blev hästtjej utan att tidigare hållit på med hästar.

En Islandshäst har många gångarter

De flesta hästarna har tre olika gångarter. Alla skrittar (när hästarna går), galopperar (när de springer fullt ut), och travar (något långsammare än galopp men en helt egen gångart). Sedan finns det vissa hästar som kan gå i passgång (där fram- och bakbenet på vardera sida rör sig tillsammans och det båda sidorna av hästen då rör sig parallellt). Islandshästarna skrittar, galopperar och travar samtidigt som vissa även går i en speciell form av passgång. Men alla går också i tölt. Tölt är som en snabb form av skritt fast med fler ben i luften samtidigt.