Svenska islandshästförbundet

Svenska islandshästförbundet, eller SIF, är ett förbund som grundades 1975 för de i Sverige som äger, tävlar eller avlar islandshästar. Rasen med nästan 30 000 hästar i Sverige är den tredje största rasen i Sverige. Detta gör att det Svenska Islandshästförbundet är ett stort förbund med över 6000 medlemmar och flera olika föreningar landet över. Förbundet delas in i olika lokal föreningar som hanterar ett specifikt regionaSvenska islandshästförbundetlt område var.

Islandshästen används i Sverige till ridning och olika ridtävlingar, men på Island är hösten även en populär arbetshäst som ofta rids när de ska driva får. På den Svenska Islandshästförbundets hemsida kan man även hitta information om tävlingar där man kan rida islandshästar, samt tävlingsregler och annan information som är användbar om man vill tävlingsrida med en islandshäst. Varje år finns det över 100 tävlingar som passar islandshästar, och där finns över 1500 ryttare som tävlingsrider islandshästar. På hemsidan går det att hitta resultaten från de olika tävlingarna.

Svenska islandshästförbundet är en stiftelse för avel

Islandshästen är en av de mest renrasiga hästraserna i världen, detta till stor del på grund av förbudet att importera hästar till Island. En islandshäst som exporterats utomlands får inte föras tillbaka in i Island. Detta gör att rasen fortsätter att vara så pass renblodig som den är.

Utanför Island, som exempelvis i Sverige, avlas islandshästarna med andra islandshästar, men inte ens om de uppvisar stamtavla får de exporteras till Island.

Svenska Islandshästförbundets stiftelse för avel, eller SIF Avel, är ett förbund som kommit ur det Svenska Islandshästförbundet. Deras jobb är att se till att rasen hålls så renblodig som den är, genom att dokumentera stamtavlorna på alla de islandshästarna som finns i Sverige. SIF Avel arbetar även med jordbruksverket och andra medlemsorganisationer som arbetar med islandshästar. De hjälper även uppfödare genom utbildningar och rådgivning. Under 2010 föddes nästan 1300 islandshästföl i Sverige.